Het werk op een kantoor kan vaak saai, vervelend of zelfs vermoeiend zijn. Je staart de hele dag naar het beeldscherm van je computer en je kan niet wachten tot het weer koffiepauze is. Dat is natuurlijk niet de juiste instelling. Maar hoe komt het dat je zo moe wordt van werk dat eigenlijk helemaal niet intensief is? Vaak ligt dit aan de omstandigheden op de werkvloer. Denk hierbij maar aan de juiste ergonomische stoel of een fijn bureau. Deze zijn erg van belang, omdat deze de hele houding van je lichaam bepalen. Het is belangrijk dat je een goede houding aanneemt, zodat je geen nek- en rugklachten krijgt. Dat is eigenlijk de taak van de baas om te zorgen voor het juiste meubilair op kantoor, maar zelf kun je ook actie ondernemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het juiste bureau hebt. Maar waar let je op om de perfecte desk uit te kiezen? Dat lees je hieronder.

Afmetingen

Om te beginnen, de afmetingen van je desk. Deze zijn erg van belang, omdat deze bepalen hoe de stand van je armen en rug is. Ergonomisch gezien moet dit natuurlijk wel verantwoord zijn, anders is het toegestaan om te klagen bij de werkgever. Het voordeel van een ergonomisch correct bureau is dat het zorgt voor meer productiviteit tijdens het werk. Dit is uiteraard rendabel voor u, maar ook voor uw baas. Onderzoek van het MKB Nederland, dat verricht is onder veel verschillende kantoren, wijst uit dat afmetingen van 160 tot 180 centimeter breed en 80 centimeter diep de productiviteit het sterkst bevorderen. Dit werkt namelijk het meest praktisch en dat is een gunstige werkomstandigheid. Je moet je namelijk wel prettig voelen als je aan de arbeid gaat. Daarnaast zijn deze groottes ruim genoeg voor het neerzetten van de randapparatuur, zoals geluidsboxen, lades en een telefoon. En na het plaatsen hiervan heb je zelfs nog voldoende ruimte voor mappen en ordners, indien dit nog nodig is. En als het bovenop niet geschikt is, is er onder het bureau meer dan genoeg plaats voor een groot ladeblok om overige documenten en papieren in op te bergen. Aan ruimte zeker geen gebrek dus.

Hoogte instellen

Natuurlijk zijn de breedte en diepte belangrijk, maar ook de hoogte speelt een grote rol in het comfort van de werknemer tijdens het werk. Tegenwoordig bestaan er verstelbare bureau’s, waar men met behulp van een draaiknop aan de zijkant of zelfs met een afstandsbediening de desk omhoog of omlaag kunnen verschuiven. Dergelijke producten zijn bijvoorbeeld te vinden bij Officetopper, nieuw of gebruikt. Gemiddeld gezien is de juiste hoogte voor op kantoor 72 centimeter. Uiteraard hangt dit wel af van de persoon die erachter plaatsneemt. Een groot iemand bijvoorbeeld wil waarschijnlijk graag het bureau wat omhoog zetten, terwijl een kleiner persoon juist een lager desk prefereert. Daarnaast wordt ook de bureaustoel aan de hand van het werkblad op de juiste hoogte ingesteld. De ideale hoogte wordt bereikt als de armen en benen van de werknemer in een hoek van ongeveer 90 graden staan. Daarbij moet hij of zij wel recht op het midden van het beeldscherm kunnen kijken. Het is dus ook van belang om dit scherm goed af te stellen. Als deze te laag staat, is het bijvoorbeeld mogelijk om een steun met knikarm aan te schaffen. Deze zijn vaak ook verstelbaar, dus qua hoogte is hiermee geen probleem te ondervinden. Het is verstandig om als werkgever goed te letten op de verschillende personen die plaatsnemen achter een bureau. Als er namelijk veel verschillende werknemers op een dag zitten, is het misschien handiger om een elektrisch verstelbaar desk neer te zetten. Als er constant of regelmatig dezelfde persoon achter zit, is het voldoende om de hoogte van het werkblad aan te kunnen passen met een inbussleutel. Dit is ergonomisch erg verantwoord en zal dus ook voor een goede sfeer op de werkplek zorgen.

Materiaal

Bovendien is het type materiaal goed om in gedachten te houden. Doorgaans is het zo dat de markt op het gebied van kantoormeubelen de juiste materialen gebruikt voor hun artikelen, maar toch is het verstandig om er goed naar te kijken. Een desk dat is een coating heeft van melamine is vaak een goede keuze en biedt erg veel comfort. Dit werkt ook het meest praktisch. Daarnaast is deze toplaag erg gemakkelijk schoon te maken en te houden, waardoor het prettiger werkt. Verder is het best een stevige stof, dus het kan wel tegen een stootje. Bovendien spiegelt het niet als de zon erop schijnt, dus dat is ook mooi meegenomen. Er bestaan ook bureau’s gemaakt van houtfineer zonder coating. Deze stof is van natuurlijke aard en ziet er dus erg mooi en uniek uit, maar is daarmee ook erg kwetsbaar. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat het verkleurt als het in aanraking komt met zonnestralen. In een zakelijk kantoor kan dit een goede oplossing zijn, maar voor kleinere en simpelere bedrijven is de eerste optie waarschijnlijk beter.

Het onderstel van een werkblad is ook belangrijk. Doorgaans is dit gemaakt van staal, omdat dit metaal erg sterk is en in vele kleuren verkrijgbaar is. Het is ook makkelijk te verven en schoon te maken. Ideaal voor op kantoor dus.

Kleur

De kleur van het geheel lijkt misschien niet erg van belang, maar dat is het toch zeker wel. De kleur van een bureau kan namelijk erg afleiden als dit te fel of te donker is. Een neutrale kleur, zoals bruin of beige, is vaak de slimste keus als het gaat om styling. Ook is het belangrijk om deze kleur af te laten stemmen op de rest van het kantoorinterieur. Zo zorgt het er namelijk voor dat de werknemer niet te snel afgeleid raakt door het grote kleurverschil en dus productiever is. Een houtkleur, zoals eiken, is vaak het meest geschikt hiervoor. Daarnaast is grijs ook erg populair, omdat dit makkelijker te combineren is met allerlei andere kantoorartikelen, zoals lades en kasten. Het frame daarentegen is vaak wat donkerder van kleur. Zwart of donkergrijs wordt doorgaans gekozen. Hier kan je dan ook enkele objecten mee combineren.

Bron: Houtdrogen.nl

Posted in: blog.
Last Modified: september 20, 2017