Veel bedrijven, maar ook ouderen en personen die in een flat wonen maken gebruik van glasbewassing. Dat is het reinigen van de ramen. Dat kun je door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren. Het reinigen gebeurd vaak met een spons waarmee het water en het reinigingsmiddel op het glas wordt aangebracht. Wanneer men dat heeft gedaan en het hele raam met de spons schoon heeft gemaakt, kan met een wisser het vuil en de resten van het erop aangebrachte water en schoonmaakmiddel worden verwijderd. Er wordt vaak met klapwissers gewerkt. Deze verlagen de kans op RSI. Ook is de arbeidsprestatie door dit soort wissers beter.

 

Werkzaamheden van de glazenwasser

Een glazenwasser werkt vaak op grote hoogte. Het is daarom een gevaarlijk beroep waar veel ongevallen bij gebeuren. Nu zijn de laatste jaren, door de wet en regelgeving, de arbeidsomstandigheden wel beter geworden. De risico’s voor een ongeval zijn nu veel verbeterd ten opzichte van jaren geleden. Een van de verbeteringen is dat het gebruik van extreem hoge ladders nu verboden is.

 

De ladders die gebruikt worden, heeft men nodig omdat de werkzaamheden op hoogte uitgevoerd worden. Het zijn vooral ook de ouderen die hun ramen niet meer op hoogte durven schoon te maken. Zij maken dus vooral gebruik van de glazenwasser. Een glazenwasser maakt gebruik van aluminium en houten ladders. Aluminium ladders zijn lichter dan houten maar de houten ladders zijn steviger. Ze zijn vooral ook stabieler als het waait. Vanaf 15 juli 2006 mag een VCA gekeurd bedrijf niet meer met ladders werken die hoger zijn dan 10 meter.

 

Een glazenwasser zal ook vaak last hebben van handeczeem. Het is een huidaandoening die vooral wordt veroorzaakt doordat men constant met vocht aan het werk is waarin zeepresten zijn verwerkt. De meeste, maar zeker niet alle, eczemen jeuken. Toch zijn natuurlijk niet alle jeukende aandoeningen eczeem. Bij eczeem zie je vaak schilfertjes en roodheid. Dat is een nadeel van het beroep van glazenwasser.

 

Wanneer een glazenwasser op grote hoogte moet werken, wordt er vaak gebruik gemaakt van een hoogwerker. Hoogwerkers zijn die machines die het toelaten om op een veilige manier werkzaamheden op grotere hoogte uit te voeren. De glazenwasser kan in een bak naar het raam op grote hoogte worden gebracht. Indien je de hoogwerker op de juiste manier gebruikt, is de veiligheid hierbij voor de glazenwasser gewaarborgd. Er kunnen soms nog weleens ongelukken mee gebeuren, maar dan houdt men zich niet aan de gestelde regels. Men wil dan even snel werken. Daar moet men bij oppassen. De veiligheid gaat boven alles.

 

Er wordt door de glazenwasser ook gebruik gemaakt van het Tucker pole-systeem. Het wordt ook wel telescoopbewassing genoemd. Het is mogelijk om door middel van een stok te verlengen tot 20 meter hoogte de ramen te wassen. Het systeem neemt veel minder ruimte in beslag dan een hoogwerker, is goedkoper en veiliger voor de glazenwasser. Ook worden er aan de ondergrond veel minder eisen gesteld.

 

Veiliger

Door de vele regels die er in het leven zijn geroepen, zijn de arbeidsomstandigheden voor de glazenwassers een stuk veiliger geworden. Dit ook al omdat de lengte van de ladders is beperkt. Daarom wordt er gewerkt met hoogwerkers en een telescoop. Voor iedere werknemer komt de veiligheid op de eerste plaats.

Posted in: blog.
Last Modified: maart 14, 2018