Je wilt een schutting plaatsen, maar voor welke soort schutting ga je? In dit artikel gaan we het hebben over de voor en nadelen van een houten of betonnen schutting.

De voordelen van een houten schutting
Laten we eerst beginnen met de voordelen van een houten schutting, omdat er hier veel van zijn. De houten schutting maakt de ideale erfafscheiding omdat je het nooit water hoeft te geven of te onderhouden, dit in tegenstelling tot de groene schuttingen. Je kunt eventueel planten aan de schutting hangen om het mooier te maken of om toch een groene uitstraling te creeren. Het zorgt ook voor privacy omdat niemand door houten schutting heen kan kijken. Dit is wel afhankelijk van het aantal houten planken op een tuinscherm en hoe hoog het tuinscherm. Bij de meeste schuttingen kan men niet over de schutting heen kijken omdat ze ongeveer 2 meter hoog zijn.

Vreemde mensen kunnen zo niet meer naar binnen kijken, de tuin is meestal het zwakke punt van een huis. Door een houten schutting om de tuin te plaatsen beveilig je ook het huis tegen inbraak.

De houten schuttingen zijn ook makkelijk te plaatsen, omdat ze niet zoveel wegen. Ze zijn makkelijk op maat te zagen en aan elkaar te bevestigen met schroeven.

De nadelen van een houten schutting
Een van de nadelen van een houten schutting is dat je zelf ook niet meer buiten je eigen erf kan kijken, omdat je deze afgesloten hebt met een schutting. Dit is echter makkelijk op te lossen door het plaatsen van een V-scherm of trellis. Sommige mensen hebben ook moeite met het recht plaatsen van een schutting. De truc hierbij is om de palen zo recht mogelijk te plaatsen met een waterpas. Staan depalen mooi recht? Dan komt het tuinscherm vanzelf ook recht te staan!

Een ander nadeel van een houten schutting is dat het een natuurlijk product is. Een houten schutting heeft dus niet het eeuwige leven. Indien het hout geimpregneerd is zal het een levensduur hebben van ca. 15 jaar. Bij een hardhouten schutting zal de levensduur verlengd worden met nog eens 15 jaar. Een hardhouten schutting is welliswaar duurder maar dan zit je de komende 30 jaar onder de pannen.

Andere nadelen voor een houten schutting kan ik eigenlijk niet bedenken, want het kan goed tegen alle weersomstandigheden en het beschermt het huis perfect tegen ongewenst bezoek.

Sfeer in de tuin creëren
Houten schutting komen in verschillende soorten, zo heb je niet alleen verschillende houtsoorten, maar ook verschillende kleuren. Door voor de juiste houtsoort en kleur te kiezen kun je een hele mooie sfeer in de tuin creëren. Op deze manier heb je een veilige oase, waar je tot rust kunt komen na een dag van hard werken. In het tuincentrum zijn er ook een tal van producten verkrijgbaar om de schutting en de tuin mee op te vrolijken.

Tot zover de houten schuttingen. Tegenwoordig plaatsen mensen steeds vaker een betonschutting, omdat het veel voordelen met zich meebrengt. Het heeft ook enkele nadelen die we in dit artikel zullen bespreken.

Veiligheid en weinig onderhoud
Ook het plaatsen van een betonschutting zorgt voor veiligheid omdat niemand meer het erf op kan lopen. Het is ook heel goed te plaatsen rondom een tuin waar het dezelfde voordelen bied. Zoals eerder besproken is de tuin vaak het zwakke punt van het huis. Dus met een betonschutting heb je er een stevige beveiligingsmaatregel bij. Een betonschutting is nagenoeg ongevoelig voor stormen, waar een houten schutting vaak kapot zou gaan of van zijn plaats gerukt zou worden blijft een betonschutting gewoon staan.

Een betonschutting heeft ook vrijwel nooit onderhoud nodig omdat het niet rot of roest. Als de schutting er eenmaal goed in staat zal het nog een lange tijd blijven staan. De betonschutting heeft ook geen fundering nodig voor het plaatsen van de palen, dit is iets wat mensen vaak denken.

Geluidwerend
Een heel groot voordeel van de betonschutting is dat het geluidwerend is, waardoor je weinig last hebt van de buren of verkeer. De buren hebben dan natuurlijk geen last van jou, omdat het ook het geluid binnen houd. Er zijn zelfs betonschuttingen die je nog extra kan isoleren.

Het plaatsen van de schutting
Een nadeel van de betonschutting is dat het moeilijk te plaatsen is, zelfs als je een beetje handig bent kan dit erg tegenvallen. Het plaatsen van een betonschutting kunt u dus het beste door een erkende schuttingbouwer laten doen.Je moet het dan ook als een investering zien, want de betonschutting blijft nog een hele lange tijd staan. Beton is duurzaam en het zal er waarschijnlijk de rest van je leven nog blijven staan. Als je gaat verhuizen is een betonschutting moeilijk te demonteren, mede door deze reden laten de mensen de betonschutting staan.

Wil je meer tuintips hebben of gewoon meer weten over het inrichten, onderhouden of opknappen van je tuin? Klik dan op de link!

 

Posted in: blog.
Last Modified: maart 17, 2015