Het overkomt iedereen wel eens: je wilt de deur open doen en die sleutel waarvan je al twijfelde of hij nog goed was breekt af. Probleem! Want nou zit het uiteinde nog in de deur. Gelukkig zijn er voor dit soort situaties lockpicking tools die uitkomst brengen. In deze blog bespreken we verschillende tools en wanneer je die gebruikt.

Een stuk sleutel blijft achter in het slot

In de meeste gevallen halen mensen er een slotenmaker bij. Heb je zelf lockpicking tools bij de hand dan hoeft dit niet en bespaar je jezelf een flinke rekening.  Er zijn namelijk meerdere manieren om het restant sleutel uit het slot te halen. Beginnen met een beetje smeermiddel is altijd een goed idee. Denk aan WD40 of kruipolie. Hierdoor wordt de binnenzijde van het slot glad. Vervolgens heb je gereedschap nodig. Je kunt dan kiezen uit lockpick tools zoals een lange, dunne pin met of zonder haakje; of een zaagje. Sommige mensen maken ook gebruik van twee slierten metaaldraad die ze tot achterin het slot duwen en dan in elkaar draaien. Vervolgens kan je het stuk sleutel naar buiten trekken. Dit laatste gebeurt vooral bij autosloten. Lukt dit niet, probeer dan eens te wisselen van gereedschap. Een pincet kan uitkomst bieden als het stuk sleutel nog gedeeltelijk uitsteekt. Kan je er van de andere kant bij probeer dan eens te duwen. Lijm wordt ook wel eens aanbevolen maar zorg dat je wel weet wat je doet anders is de sleutel niet meer te verwijderen.

Lastige situaties: hangsloten

Soms is het stuk sleutel dat afbreekt zo klein of zit het zo vast in het hangslot dat trekken niet helpt. Maar in zulke gevallen zijn er gelukkig nog andere opties. Zo kan je een paar harde tikken geven met het slot, waarbij je de sleutelingang aan de onderzijde houdt. Hierdoor kan het stukje sleutel losschieten. Een andere optie is om een gaatje boren in de bovenzijde van het hangslot totdat je de sleutelingang bereikt. Vervolgens kun je daar een pin insteken en de sleutel vanaf boven los duwen.

Lastige situaties: de sleutel blijft in het slot steken

Soms breekt er een palletje af waardoor een sleutel geheel vast blijft zitten in het slot. Dit is een lastige situatie want je wilt geen van beide slopen. Smeermiddel en een paar keer flink hard slaan op de deur kan werken. Soms lossen mensen dit ook op door een schuurmachine of ander apparaat op de deur te plaatsen. Door de trillingen raakt de sleutel los en kan hij uit het slot verwijderd worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Ook hier gaat op dat je bovenstaande situaties beter kunt voorkomen dan genezen. Dit is beter voor het slot , de sleutel en je portemonnee. Enkele tips:

  • Smeer regelmatig je slot
  • Geen smeermiddel? Gebruik dan grafietpoeder of teken met een schrijfpotlood op de sleutel. Je ziet niets maar er zit nu grafietpoeder op dat in het slot achterblijft zodra je de sleutel erin steekt.
  • Schaf lockpicking tools aan zodat je zelf sleuteldelen kunt verwijderen uit een slot. Lockpicking sets zijn er in alle soorten en maten en zelfs absolute beginners kunnen hiermee werken. Ook zijn er speciale lockpicking sets voor het verwijderen van vastzittende sleuteldelen.
  • Zorg dat sleutels van degelijke kwaliteit zijn. Is de sleutel beschadigd? Vervang hem voordat hij afbreekt.

Bron lockpickshop.nl

Posted in: blog.
Last Modified: september 27, 2019