Op zoek naar handige gebruikstips voor het zagen met een decoupeerzaag? Dan ben je hier aan het juiste adres. Zo kom je in deze blog meer te weten over de verschillende zaagbladen, snelheidsfuncties en de nodige veiligheidsmaatregelen. Met behulp van deze tips kun je straks een decoupeerzaagmachine goed en veilig gebruiken. Daarnaast zorg je ervoor dat de machine zelf niet onnodig wordt beschadigd, waardoor deze lang mee zal gaan. Maar nu eerst meer over het kiezen van het juiste zaagblad.

Welk decoupeerzaagje gebruiken?

Het is belangrijk om te weten dat de meeste decoupeerzaagjes gebruikt kunnen worden voor verschillende decoupeerzaag merken. Het zaagje wat je nodig hebt is namelijk grotendeels afhankelijk van het schacht-type. Hiermee wordt het gedeelte zonder zaagtanden bedoeld. Zo zijn er zaagjes met een U-schacht en T-schacht. Bij de U-schacht is het gedeelte recht zonder uitstulpingen. Daarentegen heeft de T-schacht, zoals de naam al aangeeft, de vorm van een hoofdletter T met aan de beide kanten een uitstulping. Welk schacht-type geschikt is voor jouw decoupeerzaag staat in de gebruikershandleiding of op het internet. Daarnaast ondersteunen de meeste decoupeerzagen beide schacht-types.

Juiste zaagsnelheid

Bij de meeste decoupeerzaagmachines kun je de snelheid zelf bepalen. Hierbij geeft een lagere snelheid vaak een mooier resultaat, dan een hogere. Daarnaast kun je het beste bij harde materialen een lage snelheid hanteren en bij plaatmateriaal een hoge. Ook beschikken de meeste decoupeerzagen over een pendelstand. In dit geval beweegt het zaagblad niet alleen op en neer, maar ook van voren naar achteren. Echter wordt het aangeraden om de pendelstand alleen bij grover materiaal te gebruiken, omdat er bij fijnere materialen al snel splinters ontstaan.

Veiligheidsmaatregelen

Wanneer je werkt met elektrisch gereedschap mag je de veiligheid niet uit het oog verliezen. Dit geldt ook voor de decoupeerzaag, want deze brengt een aantal risico’s met zich mee. Zo kun je tijdens het zagen jezelf verwonden, maar ook anderen. Hierbij wordt het grootste risico gevormd door de automatische stand van deze machine. Door onzorgvuldigheid wordt deze stand in sommige gevallen vergeten, waardoor de machine na het zagen blijft doorgaan.

Posted in: blog.
Last Modified: mei 11, 2017