Dertig jaar geleden zag het Nederlandse straatbeeld er totaal anders uit, althans als we kijken naar de ramen en deuren van toen. Vroeger waren alle ramen en deuren gemaakt van hout, op enkele aluminium gevallen na. Nu is dat wel anders, waar je ook komt, overal zijn huizen met kunststof kozijnen te vinden. In dit blogartikel op www.debruijnbv.nl vertellen we iets meer over het vervangen van kozijnen. Welke argumenten kunnen worden aangevoerd om de ramen en deuren te vervangen?

Ouderdom en betere isolatie

Het meest voor de handliggende argument is natuurlijk ouderdom, want het heeft weinig nut om houten kozijnen opnieuw te schilderen, als het hout rot vertoont, de kitranden versleten zijn en het enkelglas geen warmte meer vasthoudt. Doorgaans is het na dertig/veertig jaar wel gedaan met houten kozijnen. Helaas heeft dit materiaal niet het eeuwige leven. Naast ouderdom kunnen meer argumenten worden bedacht om de kozijnen te vervangen, denk maar eens aan een betere isolatie.

Hout isoleert van nature al minder dan aluminium en kunststof, dus dan is het niet zo vreemd dat een hoop energie kan worden bespaard als de houten kozijnen met enkelglas worden vervangen door kunststof exemplaren met dubbelglas. Een energiebesparing van enkele honderden euro’s per jaar is meer regel dan uitzondering. Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan het milieu. Andere veel voorkomende argumenten zijn de veiligheid, de geveluitstraling, het huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers en overheidsvoordelen.

Andere argumenten

Het is een feit dat nieuwe kozijnen moeilijker te kraken zijn voor inbrekers, mede door het hang- en sluitwerk dat minstens moet voldoen aan SKG klasse 2. Bovendien kunnen de kozijnen worden voorzien van inbraakwerende pakketten met Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Sommige huiseigenaren laten de kozijnen vervangen, omdat ze genoeg hebben van het huidige geveluiterlijk, anders gezegd ze willen gewoon een mooiere gevel hebben. Je hebt ook een groep huiseigenaren die dolgraag hun huis willen verkopen en ervan overtuigd zijn dat nieuwe kozijnen bijdragen aan een snellere verkoop van het huis. Bent u er nog niet uit wat u met het uiterlijk van de gevel aan moet? Wanneer er aandacht besteedt en geïnvesteerd wordt in buitenschilderwerk kan het zomaar zijn dat de boel er aardig van opknapt. Prijstechnisch zeer aantrekkelijk natuurlijk.

Naast al deze argumenten bestaat er nog een argument om de kozijnen te vervangen, namelijk de voordelen die door de overheid worden gegeven. Veel mensen worden pas geprikkeld als ze flink kunnen besparen, een lager btw-tarief of een andere subsidie draagt hieraan zeker bij of deze mensen kunnen gewoon kiezen voor kunststof kozijnen.

Bron: http://www.kozijnen-web.nl

Posted in: blog.
Last Modified: juli 6, 2017